Spašavanje od stečaja

Što je stečaj i tko ga pokreće?

Stečaj mogu pokrenuti i dužnik i vjerovnici, a u slučaju blokade duže od 120 dana Fina automatizmom pokreće stečaj.

Razlozi za pokretanje stečaja

  • nesposobnost za plaćanje (nemogućnost podmirivanja vlastitih obveza ili neisplaćivanje triju plaća)
  • prezaduženost (imovina dužnika vrijedi manje od njegovih obveza)
  • blokada računa duža od 120 dana.

Trošak stečaja

Prema novom Stečajnom zakonu koji je stupio na snagu 1. rujna 2015., trošak stečaja snose vlasnik tvrtke, direktor, osnivači, nadzorni odbor i dr., dok se iz imovine tvrtke podmiruju obveze iste. Trošak stečaja (trošak predujma za stečajni postupak, trošak stečajnog upravitelja, stečajnog povjerenika, trošak privremenog stečajnog upravitelja, dodatna i posebna nagrada za rad stečajnog upravitelja, trošak vještaka za određivanje financijske sposobnosti dužnika i dr.) iznosi najmanje 50 000,00 kuna, ovisno o visini prodane stečajne mase. 

Kako vam mi možemo pomoći?

Tvtka Maneo u svojoj ponudi ima pravno i ekonomsko savjetovanje za poduzetnike u poteškoćama. Bavimo se savjetovanjem i izradom dokumentacije u stečaju, ali i u fazi prije stečaja.

Ako je vaša tvrtka u blokadi i prijeti vam pokretanje stečaja, a vama to nije prihvatljiva opcija, obratite nam se s povjerenjem.

Naši stručnjaci savjetovat će vas o mjerama koje možete poduzeti da vam tvrtka ne ode u stečaj i da se vrati u redovno poslovanje, a sve sukladno primjenjivim propisima.

S druge strane, želite li u stečaj, savjetovat ćemo vas o primjenjivim modelima i za vas izraditi stečajni plan te ostalu traženu dokumentaciju.