Stečajevi

Što je stečaj?

Stečajni postupak posebna je vrsta izvanparničnoga postupka koji se provodi radi skupnog namirenja svih vjerovnika stečajnoga dužnika unovčenjem njegove imovine te podjelom prikupljenog novca vjerovnicima.

 

Razlozi za pokretanje stečaja

  • nesposobnost za plaćanje (nemogućnost podmirivanja vlastitih obveza ili neisplaćivanje triju plaća)
  • prezaduženost (imovina dužnika vrijedi manje od njegovih obveza)
  • blokada računa duža od 120 dana.

 

Trošak stečaja

Prema novom Stečajnom zakonu koji je stupio na snagu 1. rujna 2015., trošak stečaja snose vlasnik tvrtke, direktor, osnivači, nadzorni odbor i dr., dok se iz imovine tvrtke podmiruju obveze iste. Trošak stečaja (trošak predujma za stečajni postupak, trošak stečajnog upravitelja, stečajnog povjerenika, trošak privremenog stečajnog upravitelja, dodatna i posebna nagrada za rad stečajnog upravitelja, trošak vještaka za određivanje financijske sposobnosti dužnika i dr.) iznosi najmanje 50 000,00 kuna, ovisno o visini prodane stečajne mase. 

 

ManeoTko pokreće stečaj?

Stečaj mogu pokrenuti dužnici, ako se vjerovnik slaže s tim, a u slučaju blokade duže od 120 dana, Fina automatizmom pokreće stečaj. 

 

Kako vam mi možemo pomoći?

Tvtka Maneo u svojoj ponudi ima pravno i ekonomsko savjetovanje za poduzetnike u poteškoćama. Bavimo se savjetovanjem i izradom dokumentacije u stečaju, ali i u fazi prije stečaja.

Ako je vaša tvrtka u blokadi i prijeti vam pokretanje stečaja, a vama to nije prihvatljiva opcija, obratite nam se s povjerenjem.

Naši stručnjaci savjetovat će vas o mjerama koje možete poduzeti da vam tvrtka ne ode u stečaj i da se vrati u redovno poslovanje, a sve sukladno primjenjivim propisima.

 

S druge strane, želite li u stečaj, savjetovat ćemo vas o primjenjivim modelima i za vas izraditi stečajni plan te ostalu traženu dokumentaciju. 

 
10Zaposlenih
100Stečajeva
600Predstečajnih postupaka
600Financijskih analiza
1000+Klijenata
Predstečajne nagodbe Balance score računovodstvo
 
Razmišljate o restrukturiranju?
 
Prijeti Vam stečaj? Trebate poslovni ili investicijski plan? Želite u predstečajni postupak? Ostavite nam poruku
 
 
VIJESTI I NOVOSTI
 
Predstečajna nagodba
Računovodstveni servis Balance score